Sint janskruid en depressie


Sint janskruid wordt door Amerikanen ook wel ‘Nature’s Prozac’ genoemd en dit is niet voor niets. Zo wordt dit kruid in Duitsland op dit moment gezien als de nummer één op het gebied van antidepressiva en zijn er in Nederland ook steeds meer mensen die Sint janskruid gebruiken om de symptomen van een depressie te verminderen. Op deze pagina lees je meer over het gebruik van Sint janskruid bij het bestrijden van een depressie.

Werkt Sint janskruid echt?

Zoals al eerder vermeld, wordt Sint janskruid op dit moment al volop in Amerika en Duitsland gebruikt om op te boksen tegen de vervelende symptomen van een depressie. En dit is niet voor niets, want dit kruid heeft bewezen effectief te zijn bij het bestrijden van de symptomen van een depressie. Zo doet Sint janskruid zeker niet onder in vergelijking met reguliere, synthetische antidepressiva en stappen er steeds meer mensen over op dit medicijn. De enige kanttekening die hierbij geplaatst dient te worden, is dat Sint janskruid voornamelijk effectief is bij een gematigde depressie. Heb je te maken met een zware depressie, dan is dit middel waarschijnlijk niet voldoende om tegen de klachten van deze depressie op te boksen.

Een groot voordeel van het gebruik van Sint janskruid, is dat dit middel gewoon te koop is bij de drogist. Waarbij je bij het kopen vanantidepressiva een akkoord van de dokter nodig hebt, is dit bij het kopen van Sint janskruid dus niet het geval. Dit maakt dit middeltje toegankelijker voor de meeste mensen dan antidepressiva.

Wanneer merk ik iets van de werking van Sint janskruid?

Hoe lang het duurt voor je iets merkt van de werking van Sint janskruid, verschilt van verschillende factoren. Ten eerste is dit afhankelijk van de persoon die het medicijn neemt en ten tweede kan de snelheid van de werking afhankelijk zijn per medicijn. Zo zijn er verschillende extracten van Sint janskruid verkrijgbaar, die ieder een andere dosering en dus een andere snelheid van werking hebben.

Over het algemeen duurt het vier tot zes weken voor er verbetering van de klachten van een depressie optreden, na het innemen van Sint janskruid. Is er na zes weken geen verbetering opgetreden, dan heeft verder behandelen met Sint janskruid geen zin.

Waar moet ik op letten bij het gebruiken van Sint janskruid?

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee dient te houden bij het gebruiken van Sint janskruid. Ten eerste kan het gebruik van Sint janskruid de werking van andere geneesmiddelen, zoals de anticonceptiepil, beïnvloeden. Daarnaast mag het middel absoluut niet gebruikt worden in combinatie met andere antidepressiva, omdat dit de werking van beide medicijnen kan beïnvloeden. En tot slot dienen trombosepatiënten bij het innemen van Sint janskruid rekening te houden met het feit dat Sint janskruid invloed heeft op sommige tabletten die trombosepatiënten nemen. Lees daarom voor het gebruik van Sint janskruid altijd de bijsluiter of vraag om advies bij de dokter of apotheek als je er niet zelf uit komt.